תכנון ועיצוב המטבח

המטבח הביתי הוא למעשה מפעל קטן להכנת תוצרת: אוכל. מאחר והוא מפעל קטן, יש לוודא שכל "פסי הייצור, האיחסון, ההנחה והעבודה" חיים בשלום זה עם זה, ומכאן נגזרת החשיבות לתכנון המוקדם והמוקפד בעיצוב המטבח.

בעוד שבעבר המטבח סגור ומסוגר מאחורי דלת, כיום הוא מוצג לראווה ומשמש כסמל סטטוס.

בעוד שבעבר היה בד"כ מטבח אחד, הרי שכיום קיימים, בבתים מסוימים, כמה מטבחים: מטבח לתצוגה ומטבח "אמיתי" (זה שמכינים בו אוכל) או "מטבח רגיל" – זה שמוצג לאורחים, בנוסף ל"מטבח טיגונים".

אסכם ואומר כי כיום, בין אם קיים מטבח אחד בבית או יותר – הוא מוצג לראווה, עולה בהתאם, ודורש תכנון ומחשבה.

בבואנו לחשוב על תכנון המטבח יש לשאול הרבה שאלות. להלן כמה שאלות עיקריות:
1. כמה אנשים מבשלים במטבח?
2. מה גובהו של המבשל/ת העיקרי/ת?
3. האם בכלל מבשלים הרבה בבית? אופים? מחממים? מזמינים באמצעות הטלפון?
4. האם אוכלים במטבח? (או בפינת האוכל / בסלון / פינת משפחה וכדומה)
5. האם מאזינים למוסיקה במטבח?
6. האם צופים בטלוויזיה במטבח? ועוד…

כאשר מסיימים את מלאי השאלות, יודעים פחות או יותר על מה לשים את הדגש/ים בעיצוב ותכנון המטבח.

במקביל, יש לבדוק את מיקום המטבח ביחס לשאר חדרי הבית.
מה מידת קרבת המטבח לכניסה לבית? האם יהיה נוח להיכנס למטבח עם שקיות מהסופר? (יש לדאוג לכניסה רחבה דיה למטבח)
איזה חדרים / חללים רואים מהמטבח? (משפיע גם על פיזור החום והריחות בבית)
ממקומות אחרים בבית – איזה פינות של המטבח רואים? (נשתדל שפינות אלו תהיינה נאות ומסודרות)
האם למטבח יש חלון? אמצעי איוורור אחר? ועוד…

איחסון – אני ממליצה על "קיר גבוהים", ובשאר המטבח לתכנן איחסון מהשיש ומטה.

חומרים במטבח – כיום חזיתות המטבחים יכולות להיות עשויות מחומרים שונים ומגוונים, חלקם מיוצרים בארץ וחלקם בחו"ל.
במיקום המטבח בבית, יש להתחשב באקלים הארץ ישראלי – האם יש שמש ישירה על הארונות, האם המטבח מוצל, ומהו הכיוון (רוחות השמים) אליו פונה המטבח.
אחרי שבוחרים חומר לחזיתות, יש לבחור חומר למשטחי העבודה, לחיפוי על הקיר ולפינת אוכל / דלפק, במידה וקיימים.
בעת בחירת החומרים השונים, צריך להתחשב בסגנון המטבח, בסגנון הבית, ולראות שהצבעים מתאימים.
כדי להתרשם מהצבע, צריך ללכת למקור אור חיצוני ולא לסמוך על מה שרואים בחנויות. ברוב החנויות יש תאורה מאד חזקה, ואנו רואים את החומרים בצורה קצת שונה מאשר הם ייראו אצלנו בבית.

אי במטבח – רעיון האי במטבח נולד באירופה המערבית, בתקופה בה היו בתים/אחוזות/טירות של בעלי ממון, וגודל המטבח היה בהתאם.
כדי למנוע ריבים בין אנשי המקצוע השונים במטבח, בנוסף למשטחי עבודה בצמוד לקירות, הגו רעיון של ליצור משטח עבודה גדול ומרווח במרכז המטבח עליו יוכלו לעבוד עוד כמה אנשים.
ישראלים אוהבים לטייל, וכאשר אנו רואים מטבח מרווח, רחב ידיים עם אי באירופה, אנו מיד חולמים ליישם אותו אצלנו בבית…
צריך לקחת בחשבון שגודל המטבח הישראלי אינו כגודל המטבח האירופאי שהיה באחוזות ובטירות. כמו כן, כמות המבשלים במטבח ישראלי אינה הכמות של המבשלים שהיו באירופה.
במילים אחרות – אי במטבח ישראלי דורש גודל מטבח מתאים. על מנת שלא תהיינה התנגשויות בחלל המטבח (ו"אסונות" בקו הייצור), צריך לקחת מרחקים נתונים ממשטחי העבודה שצמודים לקיר עד לאי, מרחקים שלרוב אין בדירות ישראליות.

לסיכום, כדי לתכנן מטבח כראוי, שיספק את המטרה לשמה נועד ("מפעל ייצור אוכל"), שיאפשר את הגשמת החלום (סמל סטטוס), שיתאים לשאר חלקי הבית וייתן תחושה של גודל ורווחה, אני ממליצה בחום לפנות לאיש מקצוע (מעצבת פנים) על מנת לתכנן את המטבח הבא.

בתיאבון!


לקבלת טיפים לעיצוב הבית